مقایسه املاک

مقایسه
You can only compare 4 properties, any new property added will replace the first one from the comparison.

مسکن قزوین

اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره املاک سال ۱۴۰۱

در تمامی کشورهای سراسر جهان، مالیات ها که شامل موارد متعددی هستند جمع آوری شده و صرف هزینه های رفاهی و اجتماعی کشورها می شود. در واقع مالیات ها به دولت کمک می کنند تا از پس هزینه های عمرانی خود برآنید. در کشور ما هم مالیات هایی در رابطه با موضوعات متفاوت مانند مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و … تعریف شده است.

در بخش مالیت بر درآمد املاک، علاوه بر بخش خرید و فروش، مطابق قوانین کشور ایران بر درآمد حاصل از اجاره ملک نیز مالیات اعمال می شود. بنابراین طبق مفاد مالیات بر درآمد اجاره املاک، صاحبان املاک اجاره ای وظیفه دارند تا نسبت به تکمیل نمودن اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره املاک اقدام نمایند. اگر شما ملکی تجاری، مسکونی و یا حتی اداری دارید و ملک خود را به شخص یا اشخاصی اجاره داده اید باید حتما تا پایان تیرماه هر سال نسبت به تکمیل نمودن اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره املاک اقدام نمایید. به این نکته هم توجه داشته باشید که عدم ثبت نام اظهارنامه مالیات بر اجاره املاک، جریمه و مجازات را به همراه خواهد داشت.

برای اینکار تنها کافی است ابتدا به سایت اظهارنامه مالیاتی بروید و نسخه اپلیکیشن اظهارنامه مالیاتی را دانلود و بر روی سیستم خود نصب کنید. اطلاعات هویتی و مشخصات مربوط را مشاهده و تکمیل کنید. برای اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده، آن را بررسی کرده و ارسال اطلاعات به سازمان مالیاتی را انجام دهید. کد رهگیری برای شما ارسال می‌شود. از این پس با این کد شما می توانید پیگیری کارهای خود را انجام دهید.

سپس  ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک که به صورت آنلاین و از طریق سامانه اظهارنامه الکترونیکی اجاره مستغلات به آدرس estr.tax.gov.ir است اقدام نمایید.

موارد الزامی در ثبت اظهارنامه اجاره املاک

کد ملی مستاجر و موجر از موارد الزامی برای ارسال اظهارنامه درآمد اجاره املاک است که بدون آن نمیتوانید اظهارنامه را تکمیل و ارسال کنید.

نکته

در اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر درآمد اجاره املاک، هر مودی مشمول باید به ازای تمام املاک مورد اجاره در کل کشور یک اظهارنامه تسلیم کند.

مراحل ثبت اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک در سامانه الکترونیکی

سازمان امور مالیاتی کشور به منظور ارائه خدمات الکترونیکی و کاهش مراجعات حضوری مودیان و همچنین افزایش رضایتمندی مودیان مالیاتی، امکان ثبت اظهارنامه اجاره املاک را به صورت برخط فراهم نموده است. که راهنمای سامانه اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک به شرح زیر است:

  1. ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک
  2. مشخصات هویتی
  3. اطلاعات اختصاصی
  4. کمک های پرداختی
  5. معافیت ها
  6. اطلاعات ملک مورد اجاره
  7. تهیه کننده اظهارنامه
  8. ثبت نهایی
  9. لیست اظهارنامه
  10. لیست قبوض
  11. چاپ اظهارنامه

۱- ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک

در مرحله اول مودیان باید به آدرس Estr.tax.gov.ir مراجعه کنند و وارد سامانه شوند. بعد از آن نام کاربری و کلمه عبور را در هنگام ثبت نام از سامانه ثبت نام الکترونیکی دریافت کرده و وارد نمایند.

بعد از وارد نمودن نام کاربری و کلمه عبور، صفحه زیر قابل رویت است.

مودیان باید برای ثبت اظهارنامه املاک در قدم اول سال عملکرد خودشان را انتخاب کنند و بعد بر روی گزینه ثبت اظهار نامه کلیک کنند.

۲- مشخصات هویتی

مودیان در این مرحله با انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه وارد صفحه اول ثبت اظهارنامه می‌شوند. مودیان باید کلیه مراحل را تکمیل و در هر مرحله بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک کنند تا اطلاعاتی که وارد کرده اند، ذخیره شود. در تصویر زیر همانگونه که قابل رویت است اطلاعات هویتی مودیان در صفحه  زیر به شکل خودکار از سامانه ثبت نام بارگذاری شده و غیر قابل تغییر است.

در صفحه فوق مودیان باید مشخصات اقامتگاه قانونی (محل سکونت) خود را (استان، شهرستان، شماره تلفن، کد پستی،آدرس و …) را وارد کنند. در نهایت برای ثبت اطلاعات و رفتن به مرحله بعد باید بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک کنند.

۳- اطلاعات اختصاصی

در مرحله سوم با انتخاب گزینه ذخیره و ادامه صفحه زیر قابل رویت است. صفحه زیر شامل سوالاتی مربوط به اطلاعات اختصاصی مودیان است که وضعیت آن به صورت پیش فرض “انتخاب کنید” است.

در صفحه فوق با توجه به هر گزینه و با انتخاب کلمه “بله” فرم های مربوطه به همان گزینه برای مودیان در مرحله بعد فعال خواهد شد. با انتخاب کلمه “بله” در زیر همان گزینه پیام های مربوطه قابل رویت است که فرم های مربوطه را باید در مرحله بعد تکمیل کنند، بعد از آن بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک کنند.

۴- کمک های پرداختی

در صورت پاسخ “بله” به سوال: آیا در دوره مالی مربوطه دارای کمک پرداختی به موسسات آموزشی و سایر موضوع ماده ۱۷۲ ق.م.م بوده اید؟ در جدول اطلاعات اختصاصی، تکمیل جدول زیر الزامی است. مطابق تصویر زیر این فرم شامل اطلاعات کمک های مالی پرداختی مطابق ماده ۱۷۲ ق.م.م است که بر اساس حساب های پذیرفته شده در قانون بودجه این کمک ها شامل معافیت مالیاتی است. همچنین با تکمیل این جدول جمع مبلغ کمک های پرداختی به جدول محاسبه مالیات منتقل و در محاسبه مالیات متعلقه تاثیر گذار است. جدول زیر برای درج کمک های پرداختی است که برای اضافه نمودن کمک ها باید بر روی گزینه “افزودن” کلیک شود.

با انتخاب گزینه افزودن، صفحه زیر قابل رویت است. همچنین تکمیل فیلد های ستاره دار که قرمز رنگ هستند الزامی است.

با کلیک بر روی گزینه ثبت، تغییرات کمک پرداختی ثبت شده به جدول زیر اضافه می‌شود. حتی در صورتی که مودیان بخواهند یک ردیف را از فهرست خود حذف یا ویرایش کنند. در تصویر زیر همانطور که در کادر قرمز رنگ مشخص شده است، باید از منوی عملیات، گزینه ویرایش و حذف را انتخاب کنند.

۵- معافیت ها

مطابق با تصویر زیر، این جدول با توجه به فرم هایی که مودیان در مراحل دیگر تکمیل کرده اند بارگذاری می‌شود. به فرض مثال ردیف کمک های پرداختی از فرم کمک های پرداختی در این جدول درج می‌شود، بعد از تکمیل جدول باید بر روی گزینه “ذخیره و ادامه” کلیک شود تا اطلاعات وارد شده ثبت شود.

نکته

جمع جدول معافیت ها باید با جمع ستون “کسر می‌شود معافیت های مالیاتی” در جدول درآمد ابزاری، برابر باشد.

۶- اطلاعات ملک مورد اجاره

در تصویر زیر مودیان با کلیک بر روی گزینه ذخیره و ادامه در مرحله قبل؛ وارد مرحله اطلاعات ملک مورد اجاره شده و در این قسمت باید مشخصات ملک مورد اجاره را وارد کنند.

مودیان برای وارد نمودن مشخصات ملک خود باید بر روی گزینه “افزودن ملک” کلیک و بعد از آن گزینه افزودن را انتخاب کنند.

با انتخاب گزینه افزودن تصویر فوق قابل رویت است. این صفحه شامل اطلاعات پایه ملک و اطلاعات جغرافیایی ملک است. مودیان باید گزینه هایی که با ستاره قرمز مشخص شده است را تکمیل کنند. در غیر این صورت مودیان قادر به ثبت اطلاعات خود نخواهد بود.

در تصویر زیر با انتخاب گزینه جستجو از زیر مجموعه “افزودن ملک” مودیان می‌توانند املاک مربوط به خود را که در سامانه رسیدگی مالیات بر اجاره املاک ثبت شده مشاهده و انتخاب کنند تا به این بخش اضافه شوند.

به نکات زیر توجه داشته باشید

مالیات مستغلات یا اجاره دست اول: مالیاتی است که به درآمد املاک و مستغلاتی که از طرف مالک به اجاره واگذار
می‌شود تعلق می‌گیرد، در واقع موجر مالک است.

مالیات اجاره داری دست دوم: هرگاه مستاجر محل مورد اجاره را به غیر به اجاره واگذار کند، مشمول مالیات اجاره داری دست دوم است، در واقع موجر مالک نیست و مبنای محاسبه مالیات مابه التفاوت اجاره دریافتی و پرداختی در اجاره دست دوم است. مودیان در نظر داشته باشند چنانچه نوع اجاره دریافتی آنها دست دوم باشد، قادر به استفاده از معافیت های مالیاتی مورد اشاره در اظهارنامه املاک اجاره ای نخواهند بود.

در تصویر زیر با وارد کردن مشخصات ملک و ذخیره آن، در جدول اطلاعات ملک مورد اجاره اضافه می‌شود. در ادامه مودیان باید بر روی گزینه قراردادها که در ستون عملیات است کلیک کنند.

مودیان با انتخاب گزینه قرادادها، باید اطلاعات قرارداد که شامل اطلاعات هویتی مستاجر و ملک اجاره ای و اطلاعات مالی است را، مطابق شکل زیر وارد کنند.

با انتخاب گزینه محاسبه در قسمت پایین همان صفحه جدول محاسبه طبق تصویر زیر قابل رویت است.

در صفحه فوق محاسبات مالیات انجام شده و مبلغ قابل پرداخت برای مودیان محاسبه می‌شود. مقادیر موجود در کادر خاکستری (غیر فعال) یا از مقادیری که در جداول دیگر وارد توسط مودیان وارد شده است، تکمیل می‌شود یا محاسباتی هستند که قابل تغییر توسط مودیان نیستند. به فرض مثال مبلغ مالیات معاف از جدول مربوطه انتقال می‌یابد.

مودیان برای ورود مقادیری که از جداول دیگر منتقل می‌شوند می‌توانند به جدول مربوطه مراجعه کرده و نسبت به تغییر این ارقام اقدام کنند. که بعد از ورود این مقادیر به صورت اتوماتیک به این بخش منتقل خواهند شد.

مودیان برای رفتن به مرحله بعد باید بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک کنند.

۷- تهیه کننده اظهارنامه

مطابق با تصویر زیر باید مشخصات تهیه کننده اظهارنامه که می‌تواند مودیان یا نمایندگان قانونی باشند، همراه با دیگر اطلاعات وارد کنند و در نهایت بر روی گزینه “ذخیره و ادامه” کنند.

اگر ثبت کننده اظهارنامه ها نماینده قانونی را انتخاب کنند فیلدهای مربوطه که با کادر قرمز رنگ در ادامه مشخص شده است نمایان می‌شود

۸- ثبت نهایی

در این مرحله با انتخاب گزینه “ادامه” صفحه زیر نمایش داده می‌شود. با انتخاب گزینه “ثبت نهایی” در پایین صفحه در صورت ثبت نهایی اظهارنامه، “کد رهگیری” منحصر بفرد دریافت می‌شود. اطلاعات اظهارنامه باید مجدد بررسی شود. چنانچه اظهارنامه نیاز به تغییرات در موعد مقرر قانونی داشته باشد موارد زیر در نظر گرفته شود:

 باید از گزینه ویرایش پس از دریافت کد رهگیری استفاده شود چراکه بعد از ثبت نهایی مجدد کد رهگیری جدید تخصیص داده می‌شود و در این صورت بدیهی است کد رهگیری اظهارنامه قبلی باطل می‌شود.

بعد از موعد قانونی امکان ویرایش وجود ندارد.

 بعد از دریافت کد رهگیری امکان صدور قبض فراهم است.

نکته

اگر در مراحل قبل خطاهایی رخ دهد، فهرست خطاها را در پایین همین صفحه برای مودیان نمایش داده می‌شود برای ادامه فرآیند باید تمامی خطاهای نمایش داده شده رفع شود تا مودیان بتوانند اظهارنامه خود را ثبت نهایی کنند.

۹- لیست اظهارنامه

مودیان اگر بخواهند لیست اظهارنامه های ثبت شده خود را مشاهده کنند باید، بر روی” لیست اظهارنامه” که در سمت چپ بالای تمامی صفحات ثبت اظهارنامه قابل دسترس است.

با انتخاب لیست اظهارنامه در صفحه زیر که دارای اظهارنامه های ثبت شده است برای مودیان قابل نمایش است.

۱۰- لیست قبوض

برای مشاهده لیست قبوض باید بر روی “لیست قبوض” که در سمت چپ بالای تمامی صفحات ثبت اظهارنامه قابل دسترس است.

با انتخاب لیست قبوض جدول زیر قابل رویت است. که شامل کد ملی، سال عملکرد ، کد رهگیری اظهارنامه، شماره قبض ۳۰ رقمی و… است. همچنین مودیان برای چاپ قبوض و پرداخت قبوض از همین صفحه اقدام کنند که در ادامه هر کدام توضیح داده می‌شود.

مودیان برای چاپ هر کدام از قبض ها باید قبض و یا قبوض مورد نظر را انتخاب کنند. با انتخاب قبض مورد نظر آیکن چاپ قبض نمایش داده می‌شود که هر یک از موارد گفته شده در تصویر فوق با کادر قرمز رنگ مشخص شده است. با کلیک بر روی گزینه “چاپ قبض” صفحه زیر که دارای اطلاعات مربوط به قبض انتخاب شده است، برای مودیان نمایش داده می‌شود.

مودیان می‌توانند برای پرداخت هر کدام از قبض ها از درگاه پرداخت اینترینتی Payments.tax.gov.ir اقدام کنند.

نکته

مودیان می‌توانند قبوض خود را از راه های زیر پرداخت کنند:

 امکان پرداخت قبوض از آدرس اینترنتی Payments.tax.gov.ir.

 دستگاه های کارت خوان مستقر در ادارات کل مجهز به بارکد خوان های ۴۲ رقمی.

 تمامی شعب بانک های کشور از طریق فرم دستور پرداخت الکترونیکی بین بانکی (ساتنا و پایا) که ثبت شناسه واریز ۳۰ رقمی ضروری است.

با دستگاه های خود پرداز بانک ملی از طریق گزینه “پرداخت قبوض و دیگر پرداخت ها” و “پرداخت وجه دولتی” و “بارکد” ، سپس وارد کردن شماره کارت حساب، مبلغ قابل پرداخت، سقف مبلغ کارت به کارت است.

چنانچه از طریق درگاه اینترنتی ذکر شده پرداخت انجام شد، صفحه زیر نمایش داده می‌شود.

در ادامه مودیان با انتخاب گزینه بررسی شناسه قبض نسیم صفحه حاوی اطلاعات قبض انتخاب است و در نهایت چنانچه قبض مورد نظرتان باشد کلید پرداخت را کنند.

در تصویر زیر مودیان با کلیک بر روی گزینه پرداخت وارد شاپرک می‌شود و باید در این اقدام به پرداخت کنند.

۱۱- چاپ اظهارنامه

مودیان اگر تمایل به چاپ اظهارنامه خود داشته باشند باید “چاپ اظهارنامه” که در سمت چپ بالای تمامی صفحات ثبت اظهارنامه قابل دسترس است.

با انتخاب گزینه چاپ اظهارنامه صفحه زیر برای مودیان نمایش داده می‌شود. فرم نمایش داده شده دارای اطلاعات هویتی؛ نام، نام خانوادگی، شماره ملی، کالسه پرونده، کد رهگیری و اطلاعات ثبت شده برای اظهارنامه است.

مودیان باید توجه کنند با ثبت و ارسال اظهارنامه الکترونیکی به صورت برخط نیازی به ارائه اظهارنامه چاپ شده به اداره امور مالیاتی مربوطه نیست. ضمناً برای چاپ اظهارنامه، باید کلید های p+Ctrl از روی صفحه کلید انتخاب کنند و یا بر روی صفحه چاپ کلیک راست کرده و گزینه Print را انتخاب کنند.

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *